Gateway en antenne

Een enkele maand geleden is het netwerk waarvan de kastjes gebruik maken (The Things Network) geüpdated van versie 2 naar versie 3. Dat leverde echter een probleem op: de gateway, de schakel tussen de antenne van de ontvanger en het netwerk, kon niet geüpdated worden vanwege onbereikbare logingegevens. Dankzij een zeer behulpzame forumgebruiker van het The Things Network is er echter een nieuwe installatie uitgevoerd en de gateway is weer actief en up to date!
Goed nieuws, want hiermee wordt de krachtige antenne bovenop het Ichthus College weer bruikbaar en kan het bereik van de kastjes getest en ingesteld worden. Dat zal komende week dan ook zeker gebeuren.

Kalibratie

Dat maakt het ook een stuk makkelijker om kalibratie van de sensoren te gaan regelen. Afgelopen week is er een officiële VOC-sensor binnengekomen en zijn de eerste twee tests daarmee uitgevoerd. Het berekenen van het VOC-gehalte in de lucht is een probleem waarvoor geen regelrechte formule staat, en is erg afhankelijk van het meetinterval (bijvoorbeeld elke seconde of elke minuut).
Hieronder is een afbeelding waarin de huidige kalibratie zichtbaar is. De blauwe lijn is de gemeten waarde van een fabrieksgekalibreerde Extech VFM200; de oranje lijn is het eigen algoritme om zo goed mogelijk de blauwe lijn te benaderen met behulp van de metingen van de BME680 die in de sensorkastjes gebruikt wordt. De eerste 14 minuten staan beide sensoren achter het raam; na de 14e minuut wordt het raam geopend, en na de 22e minuut worden ze bij een actieve 3D-printer geplaatst. Daarbij is zichtbaar dat het eigen algoritme zowaar een heel stuk sneller reageert, al slaat de waarde nog niet zo hoog uit in die eerste test.
De komende week of weken zullen deze sensor en de anderen uitgebreide kalibraties ondergaan, waarna we erg dicht in de buurt komen van het uitrollen van alle nieuwe wijzigingen naar de overige kastjes. Er zal t.z.t. weer een stukje nieuws op de website verschijnen!

Categories: LoRaSoftware

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *