Na lange tijd weer eens nieuws! Nadat het project in mei 2021 vanwege een docentenwisseling bij het vak informatica op het Ichthus College is verwisseld van ontwikkelaar, ligt er nu eindelijk in plaats van een prototype een stabiele alpha-versie op tafel.

Voor wie voor het eerst hoort van het project Meet je leefomgeving: vanuit het vak informatica ontwikkelen we een serie sensorkastjes die, roulerend langs de Veense scholen, onze leefomgeving zullen meten. Denk daarbij aan zaken als temperatuurverloop, geluidsoverlast en luchtvervuiling. Daarbij is de bedoeling dat de meetresultaten interdisciplinair gebruikt en verwerkt kunnen worden. De kastjes mogen door leerlingen mee naar huis genomen worden om bijvoorbeeld twee weken in de achtertuin te hangen; met een vast interval (ca. 10 minuten) worden de sensoren geactiveerd en verzendt het kastje de gemeten waarden via LoRa, een soort 4G.

Terug naar de nieuwe software. Selling point: een accuduur van (ruim) twee weken, met daarbij een hogere stabiliteit en betere meetwaarden. Deze alpha-versie is uitvoerig getest zonder gebruik te maken van het LoRa netwerk waarmee de kastjes uiteindelijk hun meetwaarden zullen verzenden; de antenne bovenop het Ichthus draait ondertussen op een verouderde versie en zal door een extern bedrijf geüpgraded worden.

De komende week zal met een andere antenne proefgedraaid worden met het LoRa netwerk. Daarbij zal ook het bereik van de sensorkastjes uitvoerig getest worden. Zijn die tests geslaagd, dan gaat het project door naar closed-beta: een handvol kastjes zal geüpdated worden naar de nieuwste versie en met een enkele collega en leerling van het Ichthus College mee naar huis gaan om grootschaliger bereik en stabiliteit te testen.

Via deze blog zult u op de hoogte gehouden worden van de voortgang, en zodra de eerste tests binnendruppelen zullen de gemeten waarden ook gedeeld worden!

De nieuwe contactpersoon en ontwikkelaar is Steven Boonstoppel ([email protected]).

Categories: Software

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *