ftware gedraaid, zoals beschreven in de vorige blog. Daarvan zijn nu de eerste resultaten binnen. De grafieken die genoemd worden zijn op deze pagina bijgevoegd.


Testresultaten

Allereerst de accuduur van de nieuwe versie. Het kastje heeft op een verhoogd tempo gedraaid waarbij het stroomgebruik ruim drie keer zo hoog is als het tempo waar ze uiteindelijk waarschijnlijk op zullen draaien. Op dat tempo heeft het kastje bijna een week uitgehouden, wat betekent dat de accuduur drie weken kan bereiken op normaal tempo!

In de accuspanning zitten echter een aantal dips: het zonnepaneeltje slaat hier aan. Zeker omdat de zon in de winter erg weinig energie heeft heeft dit in niet al te positief effect op de spanning. Wat we daarbij direct ook zien is een probleem met de fijnstofsensor. Deze hoort in principe op 5 volt te draaien, maar vanwege de inefficiëntie van de spanningsregelaar was deze achterwege gelaten. Dat gaat echter niet: als de spanning dipt gaat de meting enorm pieken. Daarom gaan we een spanningsregelaar testen met een shutdown-modus: deze spanningsregelaar is als een transistor aan en uit te zetten en kan dus in slaapstand op non-actief worden gesteld. Zo blijft de schade beperkt.

Daarnaast is de VOC-meting nog verre van gekalibreerd.; de huidige meetwaarden zijn vrij schokkend. Er zal over een tijdje met behulp van een gekalibreerd betrouwbaar apparaat geijkt worden om de meetresultaten van deze sensor te schalen naar de werkelijke waarden. Naast fijnstof zullen ook de andere sensoren in meerdere of mindere waarden geijkt worden.

Verder is ook geëxperimenteerd met de kleine LoRa antenne. Goed nieuws is dat de communicatie vlekkeloos verloopt en die communicatie ook reageert op software-aanpassingen. Het bereik viel echter nog wel tegen: tot 250 meter (een lage flat) kwam elk berichtje door, maar achter de flat werd het erg onbetrouwbaar. Wel werden er op een kilometer afstand nog twee berichtjes ontvangen, maar lang niet elk bericht. De antenne bovenop het Ichthus is echter een heel stuk gevoeliger, dus hopen we daarmee toch nog een mooi bereik te behalen.

Conclusie: het kastje draait an sich al erg goed met een prachtige accuduur. De meeste sensoren zijn betrouwbaar, maar hier en daar moet nog zeker geijkt worden.


Verbeteringen

Voor de volgende testronde zal de GPS-module aangesloten worden en de fijnstofsensor weer op 5 volt draaien. We hopen ook dat de antenne op het Ichthus binnenkort weer geactiveerd kan worden zodat het bereik goed getest kan worden. Zodra het zo ver is zal er weer een item verschijnen op de website!

Kleine noot: de meetresultaten van het testkastje kunnen op deze pagina gevolgd worden. Het kastje staat nu uit, maar zal over een paar dagen weer een test draaien. Leuk om af en toe eens te checken!

Categories: Software

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *