Open beta versie

In augustus vorig jaar heeft de eerste uitgebreide testronde plaatsgevonden. Onder collega's waren 15 kastjes uitgezet op allerlei locaties en in verschillende configuraties: sommige kastjes met hogere zendsterkte, andere met lagere.
Uit de testen bleek dat de hogere zendsterkte een boven verhouding groter bereik opleverde; de lagere zendsterkte werkte in veel minder gevallen. Op basis van deze informatie en met een aantal kleinere bugs op te lossen, is er een update uitgebracht om de problemen te verhelpen. Met uitzondering van GPS en kalibratie van CO2 en VOC zijn de kastjes nu eigenlijk helemaal klaar voor publiek gebruik!
Het bereik is als volgt opgelost: in plaats van gefixeerd op hoge of lage zendkracht, is nu software-ADR (adaptive data rate) geïmplementeerd. Dit houdt in dat de zes berichtjes per uur in het volgende format worden gestuurd: SF12-SF9-SF9-SF12-SF9-SF9; waarbij SF12 hoge zendkracht is en SF9 lage zendkracht. Gecombineerd met een vernieuwde, veel efficiëntere manier om berichtjes te versturen betekent dit dat we de Fair Use Policy van TTN licht overschrijden (in tegenstelling tot extreme overschrijding op gefixeerde maximale zendkracht), maar we zitten daarmee erg ruim onder de Europese regelgeving. Daarbij komt dat in ieder geval voorlopig zelden alle kastjes tegelijkertijd actief zijn - afhankelijk van de lopende projecten.
Verdere verbetering in de software is de indicatie van errors: als het apparaat vastloopt is visuele indicatie aanwezig. Een punt voor de toekomst is automatische herstart in het geval van een error, aangezien dat meestal een werkende oplossing is.
Ook is er nu de mogelijkheid om de kastjes te updaten door middel van een microSD-kaart. Hiermee verminderen we de stappen per kastje van 11 naar 5, en kunnen we erg makkelijk meerdere kastjes tegelijkertijd afwerken!
Een mooie nieuwe toevoeging voor de gebruiker is ook de QR code op elk kastje: door die te scannen kom je direct op de pagina met meetgegevens van het bewuste kastje. Zo kan elke leerling of voorbijganger eenvoudig kijken hoe het ervoor staat met de leefomgeving: een makkelijke stap naar ons doel!

LoRa dekking Veenendaal

In 2022 was er in Veenendaal slechts één antenne actief: die bovenop het Ichthus College. Op drie andere locaties in Veenendaal was voorheen ook een gateway actief, maar nog steeds niet overgezet naar TTN V3. Eind 2022 zijn de antennes bovenop Het Perron en het gemeentehuis van Veenendaal geüpdated en nu ook weer actief! Daarmee breiden we de dekking uit. Verder op de planning staan twee andere middelbare scholen: ook zij zullen hopelijk een antenne op het dak krijgen. Zo hopen we elke leerling in en rond Veenendaal mee te kunnen laten doen zonder teleurstelling!

Categories: LoRaUpdate

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *