Na een aantal maanden radiostilte is het tijd voor nieuws!

Gewijzigde kastjes

In de tijd sinds de vorige blog zijn er een aantal ontwikkelingen geweest. Zo werd uit de alpha-test duidelijk dat een aantal sensoren niet de gewenste resultaten behaalde, waarna er lange tijd is gezocht naar betere componenten. Die zijn getest en na akkoord voor aanschaf zijn er voor vier onderdelen per kastje vervangende sensoren besteld. Het ombouwen van zoveel kastjes is echter een flinke klus; in de dagen voorafgaand aan de zomervakantie zijn er circa 25 kastjes omgebouwd waarvan 16 stuks helemaal klaar waren om door te gaan naar de volgende fase.

Bereik en stabiliteit

Op de afsluitende personeelsvergadering van het Ichthus College zijn de 16 beschikbare kastjes uitgedeeld aan collega's. Die zijn vrij representatief voor de verdeling van leerlingen: een aantal in Veenendaal, een enkele in Renswoude in Scherpenzeel, een bij Achterberg, in Kesteren en zelfs in Putten.
Het bereik van het LoRa-netwerk vanaf de kastjes was vooraf een grote vrees, maar uiteindelijk hebben 12 van de 16 kastjes succesvol metingen kunnen communiceren! Helaas is dat geen 100% dekking, maar de score van 75% geeft wel aan dat de kastjes goed bruikbaar zijn.
We liften daarbij ook mee op antennes van anderen: in Putten, Aalst en Scherpenzeel staan antennes waarmee een aantal kastjes communiceert. Dat is het mooie van de vrije LoRa-frequentie! Andersom vergroot de antenne op het Ichthus ook de LoRa-dekking voor andere projecten.
Een kastje is kort na het uitdelen uitgevallen door een mechanisch mankement: bij het ombouwen zijn snoertjes bijvoorbeeld half losgekomen en na transport helemaal. 11 kastjes hebben echter naar behoren dagen- of wekenlang metingen doorgestuurd.
Op het moment van schrijven, 4 weken na uitdelen, zijn nog altijd 5 kastjes actief zonder tussentijds opgeladen te zijn: het zonnepaneel kan ze onuitputtelijk van stroom voorzien in de zomer! De andere kastjes hangen echter niet goed in de zon en zijn na een wisselend aantal dagen uitgevallen. Ze waren bij uitdelen niet allen vol opgeladen dus het is nog lastig voorspellen wat de werkelijke accuduur zonder zonnepaneel is.

Huidige problemen

In de huidige versie zitten nog enkele obstakels: de GPS-module is nog niet werkend geĆÆntegreerd in de software, de microfoon functioneert maar wordt nog niet correct uitgelezen, de accuspanning kan niet uitgelezen worden en de LoRa-implementatie houdt zich nog niet aan de richtlijnen van Fair Use.

Vooruitblik

Wat gaat er met bovenstaande problemen gedaan worden? Allemaal opgelost worden in de volgende versie uiteraard! Op het moment van schrijven liggen voor alle vier de items oplossingen klaar; twee reeds getest, twee wachtend op een testkastje. Want alle werkende kastjes zijn uitgedeeld - zelfs de ontwikkelaar heeft er geen thuis šŸ™‚
In de eerste dagen na de vakantie zal de nieuwe versie geĆ¼pload worden naar de kastjes en wordt het aantal van 16 omgebouwde kastjes verhoogd zodat een hele klas voorzien kan worden: de open beta-test!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *